28.5.07

Viladecavalls m'apassiona!


El títol de l'article fa referència a l'eslògan de campanya de l'alcalde de la petita població del Vallés Occidental.

Com havia destacat en un article anterior, aquest alcalde es va arriscar personalment en la defensa del seu poble i aquest li ha tornat la seva passió en forma de vots.

No cal dir que tinc la sensació que s'ha fet justícia i per aquest motiu sóc força feliç.

Cal dir però, que cal analitzar els detalls perquè crec que a Viladecavalls es donen uns fets que ens poden servir de reflexió per al nou escenari esdevingut a Catalunya.

ERC va fer una aposta al poble pel tripartit que ha estat castigada i CiU va fer una aposta pels valors que ha estat recolzada.

Entenc que això mateix és l'escenari de futur d'aquestes dues formacions a Catalunya i crec que si a CiU ho encerten, a ERC s'equivoquen seriosament.

A can Convergència i Unió cal una actitud determinada i desacomplexada, doncs quan això es produeix (com a Viladecavalls) reben el suport majoritari dels ciutadans.

En el cas d'Esquerra, la seva estratègia pel tripartit la pot condemnar a la dissolució dins el món del PSC-PSOE (just igual que IC-V).

Crec que només trencant els tripartits municipals tenen una oportunitat per sobreviure. Si segueixen com fins ara, els percentatges de retrocés augmentaran de forma molt més clara en el proper cicle electoral i potser a les hores serà tard per la rectificació.

La gent percep actualment a Esquerra com una simple prolongació del PSC-PSOE i cada cop menys gent hi veu una personalitat pròpia... i això és letal a mig termini.

Cal una aposta decidida pel no-seguidisme i per marcar perfil propi (us sona?) i això només es pot aconseguir amb la trencadissa generalitzada dels tripartits municipals. I no només als petits municipis... cal que sigui a tot arreu, començant per la capital.

Estic segur que només així ERC podrà sobreviure el proper cicle electoral.

Enganyar-se ara dient que s'ha avançat en número de regidors és el primer pas cap al precipici, doncs ningú pot creure que el retrocés a les ciutats i poblacions importants es pot compensar amb les noves incorporacions de les llistes neòfites de les noves poblacions (totes elles petites).

Viladecavalls com a exemple i si ERC entén l'escenari, l'únic que pot fer és recolzar l'alcalde sense demanar res a canvi (perquè no és necessari ni caldria, i per això te el valor del símbol). Generositat, no només cap el partit guanyador si no cap a un mateix... i així poder sobreviure.

Tot un exemple que il·lumini Barcelona i tota Catalunya.

Generositat amb CiU, generositat per a ERC mateix.

Generositat per Catalunya.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Encertadissim com sempre, no hi ha volta.

I la foto també fantàstica.

Lluís Soler Turu ha dit...

Esquerra-Viladecavalls mai ha fet una aposta pel tripartit. Mai. Esquerra-Viladecavalls no tenia cap preacord amb cap força política i el seu objectiu era poder liderar qualsevol pacte de govern. Esquerra-Viladecavalls té projecte propi, no és ni el de CiU ni el de PSC.

Dir que Esquerra-Viladecavalls va fer una aposta pel tripartit és mentir d'una forma flagrant.

CiU-Viladecavalls tenia un preacord amb una candidatura independent de recent creació, PVA, perquè les reiterades mentides de l'alcalde han impedit qualsevol possible entesa amb el PSC, Esquerra o ICV. Aquest preacord es va confirmar diumenge al vespre, després de les eleccions, quan el cap de llista de CiU va comprovar que el preacord sumava majoria i va fer públic la mateixa nit electoral que s'apostava per un pacte CiU-PVA, i no es comptava per res amb Esquerra ni amb la resta de formacions.

ERC-Viladecavalls té projecte propi i està definit clarament al nostre programa electoral. Malauradament, no hem sabut convèncer a l'electorat per liderar el govern de Viladecavalls. Probablement tens part de raó: la por a un tripartit -inexistent a Viladecavalls- ens ha perjudicat. Tanmateix, vull deixar clar que si, tal com sembla, Esquerra passa els propers 4 anys a l'oposició al costat del PSC o d'ICV no vol dir que Esquerra aposti pel tripartit. L'únic que vol dir és que CiU aposta per un pacte amb PVA i no compta amb la resta de grups polítics per res.

Salutacions!

Anònim ha dit...

Es un analisi interessant. Abans he llegit l'analisi de la moqueta verde i em sembla que t'agradara.

http://lamoqueta.blogspot.com/

Voldria remarcar i demanar-te la teva opinio sobre el fet de que els vots que basculen entre CiU i ERC son sempre els de catalanistes. A un nombre important de gent li dona igual un o l'altre mentre sigui catalanista. En sembla que aixo perjudica una mica el normal funcionament politic perque al final com que ambdos no s'entenen no es crea mes que divisio.

S'ha dit que als seus inicis ERC va cometre un error al col.laborar amb CiU i aquesta ultima la va anular. Ara evitant aixo no se si aconseguiran exactament el mateix resultat amb l'estrategia contraria.
En qualsevol cas no puc deixar de creure que el pacte natural de ERC es mes un d'esquerres que un catalanista. O potser hauria de governar el que mes vots te i la unio de esquerres s'hauria de donar nomes per contenir determinats projectes que vagin massa enlla.
Com sempre moltes idees pero encara processant, jejjejejjee.

Al final tampoc no he votat desde aqui i aixo si es dolent.

Salut!!!!

Anònim ha dit...

Home, LLuís...

el mateix que va passar el dia 1 de novembre. No m'extranya que no tingueu cap credibilitat...

Anònim ha dit...

Jo el que no entenc és perque aquestes guerres amb els pactes. Vull dir que trobo igual de natural que ERC estigui en un tripartit d' esquerres que un pacte nacional amb CIU. Tot depèn del projecte.
Potser és això el que allunya a la gent de la política, aquestes guerres post-electorals que donen la sensació a la ciutadania que els polítics només pacten per mantenir la poltrona.
Potser es moment de demonitzar menys a les opcions polítiques pel que pacten i fixar-se més en les accions de govern.

Odalric ha dit...

Apunt super ràpid (més tard us contestaré a tots):

Lluís,
dius que "Dir que Esquerra-Viladecavalls va fer una aposta pel tripartit és mentir d'una forma flagrant"

Home, no és que jo ho digui, és que jo així ho interpreto (i sembla ser que l'immensa majoria del teu poble també, i per alguna cosa serà).

I jo ho interpretava així pq els teus atacs a l'alcalde (mentider el més petit) feia veure clarament que no existia cap mena d'equidistància.

Per tant, et torno a dir que crec que pateixes un cert problema de percepció.

I a més, dius que no hi havia cap tripartit signat però sí un pacte CiU-Independents, i que això s'ha confirmat pq volen pactar govern...

De veritat que crec que no observes l'escenari polític del teu poble amb suficient objectivitat.

"La palla en el ull aliè i la biga en el propi..."