Darrerament s'ha parlat força vers el posicionament ideològic dels partits polítics i la societat en general. Uns amb l'eix dreta-esquerra, altres amb l'eix lliberal-llibertari i correctament barrejat tots dos eixos.
Sembla ser que en l'actualitat impera l'ambigüitat i el no posicionar-se clarament per no espantar la posible "clientela" i crec que això és una de les causes de l'aument de l'abstenció, doncs la gent perceb que tots els partits polítics "venen" el mateix "producte" i fins i tot potser no saben quin producte els interessa comprar.
La Revista Perfiles proposa un test per saber si el que nosaltres pensem s'ajusta a l'estadística ideològica establerta.
Jo l'he fet un parell de cops i crec que s'ajusta força amb la realitat, doncs tot i que el resultat entre eixos ha variat una mica (perquè alguna pregunta l'he degut contestar diferent), el resultat definitiu no ha variat.
Resultat del test:
En la escala tradicional de izquierda a derecha, siendo 0 la extrema izquierda y 10 la extrema derecha, estimamos que tu posición es aproximadamente 5.55.
En la escala liberal libertaria, siendo 0 el máximo colectivismo y 10 el máximo individualismo, estimamos que tu posición es aproximadamente 8.27.
En general, estimamos que la etiqueta ideológica que mejor describe tu forma de ver la realidad política y económica es:Liberalismo
Algú més s'atreveix a fer el test?
26 comentaris:
Un cop realitzat el test, en el posicionament dreta esquerra, estic bordejant la extrema esquerra, en el posicionament liberal-colectivisme estic tendent més aviat al liberalisme. El resultat final ha estat socialdemócrata. Ni fet a propósit.
Resultado del test
Gracias por tu tiempo. A continuación te presentamos los resultados y te explicamos la lógica del test.
En la escala tradicional de izquierda a derecha, siendo 0 la extrema izquierda y 10 la extrema derecha, estimamos que tu posición es aproximadamente 5.41.
En la escala liberal libertaria, siendo 0 el máximo colectivismo y 10 el máximo individualismo, estimamos que tu posición es aproximadamente 7.55.
En general, estimamos que la etiqueta ideológica que mejor describe tu forma de ver la realidad política y económica es: Liberalismo
Crec que era el Villatoro que en un llibre titulatç "Catalunya després del tripartit" analitzava la política catalana en funció dels dos eixos. El seu anàlisi, tot i que massa convergent, era bastant interessant.
Eleva,
que estrany que no t'hagi sortit estalinista :D
Moré,
Un resultat força encertat, no trobes? :)
Xavi,
Crec que a Catalunya no tenim mai en compte l'eix lliberal-llibertari pq es confon amb l'eix dreta-esquerra quan son dos eixos que mesuren coses diferents.
Tu bé sabràs que als EEUU això es te molt més en compte que a casa nostra.
Per cert, quin resultat t'ha donat a tu?? :)
Sí , suposo que si Odalric... jo m'ho he passat bé fent el test
A veure, el test és divertit però molt mal fet, molt tendenciós. (Les preguntes es componen de dues preguntes que poden tenir respostes diferents!!!).
Però vaja, he fet el test i estic molt espantat. M'ha sortit que en l'eix dreta-esquerra estic al 3'3, o sigui bastant a l'esquerra (els meus amics, que em consideren poc d'esquerres, se sentiran defraudats).
En l'altre eix estic ben bé al mig (5'5), i en resum es veu que sóc liberal progressista. No tinc pas ni idea de què coi vol dir això, però vaja, que avall i alegria!
Salut
Hola,
dreta-esquerra:3.9
liberal:5.6
Resultat: liberalismo
La veritat es que aquest eix es bastant nou per mi i realment si que potser soc molt liberal en algunes idees. Més del que pensaba.
Tanmateix pensaba que la dreta en general era bastant liberal. Segons aquesta visió potser partits com el PP no son gens liberals socialment parlant pero si economicament. Creus que es pot ser liberal només en determinats aspectes????
Ultimament vaig llegint alguns blog de persones que defensen el liberalisme i quan es liberalisme promovent la competencia lliure total per mi s'apropa molt a la selecció natural. M'espanta per l'aspecte animal, pero es interessant. Així doncs m'agrada el liberal amb conciencia social.
e PP no és liberal ni social ni econòmicament , és dreta conservadora amb tuf demòcratacristià
Esquerra dreta: 5,82
Escala Liberal: 9
Etiqueta Ideològica: Liberalisme llibertari!
M'ha encantat el test
si que es complicat això de la politica-economia per aquells que no ens hi dediquem. Existeix algun partit liberal economicament parlant????? Y socialment???? No tinc molta idea.
dreta-esquerra: 5
liberalisme: 10
Ondia en Raül i el Sr.Laporta , han tornat forts dels USA.
Joan,
estic content de que puguis veure que l'eix dreta-esquerra no ho pot explicar tot. Potser els teus amics també es portarien una sorpresa si fessin el test :)
Jo,
el liberalisme es basa en la lliberta t de l'individu i la seva responsabilitat. A casa nostra hi impera una visió paternalista de l'estat que limita l'individu per potenciar la societat, etiqueta aquesta que significa intervencionisme, seguidisme i esclavatge.
Sobre quins partits ho representen, personalment crec que CDC és qui més s'adequa a aquests eixos.
Raül,
deu ni do, eh? :)
GuillemL,
però l'has fet o ja t'has situat tu mateix? :)
Crec que amb les coordenades que dones deus ser liberal-llibertari.
Moré,
potser els haurem de retirar el passaport a aquest parell, oi?
Tot i que podia ser pitjor i els hi podia sortir al test que són An-Cap :D
OK, la dada que em faltava era lo de la responsabilitat de l'individu. Suposo que això es lo que dona sentit a tot plegat. Una mica l'estat hauria de controlar als individus en determinades regles legls pero deixa'ls fer al seu aire. Correcte.
LLegint aquest blog i d'altres me'n vaig fent una idea d'això del liberalisme. Respecte als USA com exemple de liberalistas llavors com a individus si que ho seguixen bastant, almenys aqui a California. Personalment no m'agrada el resultat pero es una opinió molt personal.
Només tinc un comentari a fer-te perque em donguis la teva manera de veure-ho i alguna informació més. El liberalisme em sembla probablement la millor manera que he vist de donar igualtat d'oportunitats. Tanmateix crec que hi ha un problema amb la situació de partida. Suposem que a USA un white trash es molt bo i un ric digue'm que no destaca per la seva inteligencia. El white trash pot ensortin-se i fer-se ric pero probablement el ric tingui moltes mes possibilitats amb 10 vegades menys esforç.
Planteja el liberalisme alguna mesura per proporcionar les mateixes oportunitats a tots dos?
Crec que potser eliminar qualsevol mena de herencia seria una mesura potser molt liberal y molt social a la vegada.
M'agradaria saber opinions sobre això ja que les desigualtats s'han donat sempre i semblen més depenents de la bona voluntat que del sistema politic.
Gracies
Nen! Em pensava que havies decapitat al ninot! ARa veig que són els cabells (jaja, ja veus, aquí comentant la foto, el post també me l'he llegit eh!) Salut!
Hola Jo,
un dels incentius per prosperar en aquesta vida és la de poder llegar a la teva família uns estalvis que els pugui anar bé en el futur.
No veig cóm podríem incentivar aquesta prosperitat si el resultat final fos sempre el mateix per tothom. El més normal és que ningú arrisqués rés i es limités a ser funcionari per així donar uns estudis als seus fills i prou. No arriscaria ningú el seu patrimoni, el seu esforç, el seu temps i el seu talent si no valgués la pena.
En el cas que comentes, el problema no és que un fill de ric pugui tenir més possibilitats que el fill d'un no-ric. Quantes vegades els qui han heretat no ho han consolidat i ho han perdut tot? Es pot heretar els bens però no sempre s'hereta el talent i/o els coneixements.
El més important sempre serà la determinació.
Si s'eliminés el dret d'herència s'eliminaria l'esforç personal i com que no tothom pot ser funcionari si no que algú ha de pagar impostos, aquesta mesura no seria efectiva.
Si el que et preocupa és l'igualtat d'oportunitats, entenc que la manera més efectiva prové de la llibertat de l'individu.
L'estat com a terreny de lloc on els individus puguin desenvolupar els seus projectes amb llibertat.
Crec que si t'interessa el tema, et podria agradar llegir en Karl Popper.
^Emma^,
El ninot fet per la peque és genial!! Es veu clarament! :)
Comparteixo el que diu en Joan, algunes preguntes contenen 2 o 3 afirmacions i desvirtua el resultat.
I sí, acabem reduint-ho tots sempre amb el dreta-esquerra. Fa poc en un sopar amb una amics un element utra-esquerrà va deixar anar un: els liberals i els reaccionaris sempre diuen exactament el mateix.
Ejem ejem...
Potser és que escolta poc, potser volia dir tothom que no creu exactament com ell simplement no pot tenir la raó, ves a saber, però fins ara jo he pensat que el discurs liberal i el dels més reaccionaris te certes diferencies.
Trobo que el test es força interessant, com a mínim permet fer-se una idea general del posicionament personal per sobre dels tòpics... de tota manera, faltaria conèixer la valoració del test als diferents partits, i més encara la aplicació a la pràctica d’aquests principis pels propis partits.
Crec que un error del test es no distingir entre les conviccions ideològiques, amb la aplicació de les mateixes en un lloc i un temps concret. Per exemple a la pregunta sobre la llibertat o la seguretat (si realment cal escollir) no tindria la mateixa opinió visquent a EUA o a Holanda... bé a un país pobre i ple d’analfabets, o dins un país ric plegat d’universitaris.
Respecte a l'hipotètica dualitat entre intervencionisme i lliberalisme, us planteixo una questiò... perquè els comunistes txinesos s'estan adaptat tant be (i tant ràpit) al lliberalisme?
Per cert, el test em confirma que sóc socialdemòcrata (encara que pels pèls) i moderadament intervencionista.
Tresinores,
no et convé aquesta mena d'"amics" :)
L'ultra-esquerra és totalitària i per tant, contraposada a la llibertat i per tant al liberalisme.
El que diu el teu amic de que liberalisme i reacció són el mateix, simplement és una demostració d'ignorància o mala fe, doncs què te en comú la reacció i la llibertat?
Com bé tu dius, aquí ho reduïm tot a l'eix dreta-esquerra i és un error pq no ho explica/defineix tot.
Suga-agus,
el test pretén constatar els principis bàsics i per això no discrimina en el temps ni en el lloc.
Amb el tema dels partits, seria interessant veure quin és el grau d'ajust, pq darrerament veiem una mena d'ideologia blandiblú que és totalment intercanviable. El cas del PSOE a les Canaries és revelador, doncs que un partit com el PSOE pugui plagiar el programa d'un partit com Ciutadans significa que els compromisos polítics són hiper-flexibles i ambigus.
Amb el tema de la Xina, s'estan adaptant al capitalisme (que no al liberalisme). Allà governa un partit únic (el comunista) i es permet el comerç a les ciutats. Ara han legalitzat la propietat privada a les ciutats (al camp no) pq així la nova èlit pugui cedir l'herència a la família.
El liberalisme arribarà quan no hi hagi dictadura i sí llibertat.
De fet, el capitalisme és el pas previ i els dirigents comunistes ho saben, cosa que pot permetre la transformació sense vessament de sang (pq no impediran allò que saben inevitable).
Com sempre, l'anhel de llibertat de l'individu és imparable...
Hola:
Liberalisme si, peró liberalisme social sense aquest adjectiu quan esmenten liberalisme em venen a la ment imatges dickensianes de gent demanat almoïna i al costat supermilionaris.
esquerra-dreta: 3.23
ordre-kaos: 3.95
aka: Socialdemocracia..
En la escala tradicional de izquierda a derecha, siendo 0 la extrema izquierda y 10 la extrema derecha, estimamos que tu posición es aproximadamente 1.86.
En la escala liberal libertaria, siendo 0 el máximo colectivismo y 10 el máximo individualismo, estimamos que tu posición es aproximadamente 4.
En general, estimamos que la etiqueta ideológica que mejor describe tu forma de ver la realidad política y económica es: Socialdemocracia
Garmir,
la paraula "liberalisme" t'ha de fer venir al cap "llibertat".
Les escenes dickenianes que esmentes són pròpies de la misèria i la falta de llibertat, aspectes aquests oposats al liberalisme.
Dr Slump,
em sorprens una mica. Jo apostava per tu com a liberal o liberal-progressista :)
Abd el Krim,
també em sorprens doncs et feia menys "moderat" :)
--
Per ara, els resultats del test son els següents:
Llibertat - 42,86%
Intervenció - 35,71%
Ens ho pensem - 21,43%
Preferiria que no hi hagués cap control, però és utòpic. Penso que el liberalisme es tan utòpic com l'anarquisme.
Podria compartir el seu missatge, però no la seva realitat.
Considero que gairebé tots els sistemes per gestionar una societat podrien ser bons, si aquests fossin dirigits per persones responsables, tan si fossin models totalment basats en l'individu com basats en el conjunt de la societat. Però a tots els falla el mateix: els qui dirigeixen el "cotarro" no són responsables, tan si són politics com si és el mercat.
Per tant, com em resulta més senzill poder controlar els polítics (i ja es prou complicat) que controlar el mercat (Bill Gates pot incidir en la tendencia del mercat de forma palpable... jo no, en canvi si que tinc un vot cada 4 anys) doncs em quedo amb un model amb una mica de control estatal.
Tot i així crec que l'estat no ha de limitar les aspiracions de ningú, sinò fomentar-les; sempre i quan no vagin en contra del col·lectiu.
Però, amb un món cada cop més lliberal... la humanitat a avançat? la gent té cada cop més igualtat de oportunitats (no dic resultats)? Ha avançat en coneixement? S'han inventat coses noves?
Crec que no, només en aparença.
Jo ja en sóc de moderat, els radicals sou els neoliberals ;)
A part, jo sóc una persona d'esquerres - amb certes anades àcrates- però no un extremista acérrim i molt menys un tarat comunista-dogmàtic/religiós. Fa unes dècades no tindria problema en votar socialdemòcrata ( quan els partits que se'n deien ho eren) o fins i tot democratacristià ( quan aquests eren més socialdemocrates que els PS's actuals)... En el món d'avui em sento a l'esquerra d'IC o ERC i sobretot detesto el discurs dogmàtic i d'aires de superioritat de l'esquerra moralista (sobretot l'ex-comunista)
Dr Slump,
et confons. El Liberalisme no vol la desaparició de l'Estat. De fet, si has fet el test veuràs que qui ho vol això reben un altre nom.
Però si que creiem els liberals que l'Estat ha de ser limitat pq si no retallà la nostra llibertat.
Abd el Krim,
és fàcil sentir-se a l'esquerra d'IC o ERC (i ja no dic PSC-PSOE) pq son simplement maquinàries burocràtiques d'acaparació de poder, sense més compromís que el del manteniment del poder. L'ideologia l'adapten a les circumstàncies i prou.
M'alegra saber que no comparteixes la seva pretesa superioritat moral que els serveix per justificar-se de tot i per tot.
Publica un comentari a l'entrada