26.1.10

Nuclears? SÍ Gràcies!


L'ajuntament d'Ascó ha aprovat en ple sol·licitar ser la seu del magatzem nuclear.

Una majoria cridanera s'ha oposat a aquest fet al·legant tot d'arguments carregats de tòpics. Dic majoria no perquè sigui una majoria quantitativa (doncs ningú ho pot mesurar ara mateix això) si no perquè la majoria de partits polítics s'han pronunciat en contra d'aquesta infraestructura i fins i tot alguns s'han manifestat al carrer en aquest sentit.

Només entenc en clau de tacticisme electoral la posició de tots els partits polítics. Uns perquè són coherents amb les seves posicions tronades filles del maig del 68 i altres perquè no saben quina és la ona que porta més lluny...

Malauradament ningú parla amb seny sobre aquest tema, tret d'algun catedràtic d'energia nuclear o científic expert, els quals amb molta senzillesa expliquen el que altres intenten tapar amb el soroll.

Aquesta infraestructura pot fer de la comarca un pool tecnològic especialitat en el desenvolupament de l'energia nuclear. Aquesta energia és del tot necessaria per a no dependre de factors exteriors, ja sigui el preu de l'energia nuclear de França, ja sigui el preu del petroli d'Orient, ja sigui el preu del gas d'Argelia, ja sigui el que sigui.
Veus autoritzades que abans eren contraris a aquesta tecnologia, ara defensen l'energia nuclear com l'energia més neta i segura.

El magatzem ens estalviarà el trànsit continu de transport nuclear cap a França (actual emplaçament dels stocks nuclears a emmagatzemar).

La inversió del magatzem nuclear garantirà el desenvolupament de la comarca, blindant l'especialització de la zona en la tecnologia nuclear.

Les veus que qüestionen l'emplaçament per la teòrica afectació del turisme no tenen en compte que allà ja hi ha plantes nuclears i per tant, aquesta afectació ja està amortitzada.
La no instal·lació d'aquesta infraestructura només serviria per empobrir la comarca i no reactivaria pas el turisme.
Ja que la comarca està especialitzada en l'energia nuclear, cal que ho aprofiti per a liderar aquesta tecnologia.

Només cal veure que la gent d'Ascó (que són els que hi viuen allà) s'ha pronunciat clarament a favor del projecte i no potser que ara els que no vivim allà els hi diguem (com sempre) el que han de fer amb la seva vida i futur.

Per Ascó en concret però per Catalunya en general, crec que és una bona oportunitat liderar aquest projecte i ser un referent tecnològic internacional.
Els països més importants ho són pel seu desenvolupament i la seva audàcia.

Potser cal que Catalunya deixi per una estona el seu comportament mediocre i torni a ser un país motivat pel lideratge...

9 comentaris:

"el Primo" ha dit...

No sé d'on ho treus que l'energia nuclear no depèn de factors exteriors. D'entrada depèn del preu de l'urani, que s'ha d'importar perquè ni Espanya ni Catalunya en produeix. Per altra banda, això de "liderar la tecnologia nuclear" em sembla una tergiversació del tot barroera. Els que lideren la tecnologia nuclear són els enginyers que dissenyen els reactors, no els morts de gana que treballen en una central o un magatzem de residus radioactius.

Joan ha dit...

Jo el que veig es que per a que la energia nuclear sigui la més "neta" i la mes "segura" també és la més "cara" (en comparació a altres energines netes i segures).

Jo m'oposo a la energia nuclear pels seus altisims (i amagats pels impulsors) costos no relacionats directament en la generació de la energia propiament dita i que es podrien destinar al desenvolupament i desplegament d'altres energies.

Quan costarà aquest magatzem? Qui serà el beneficiari de aquesta inversió? Quan costarà en diners i en impacte al medi ambient la seva construcció?

I si tots aquests diners s'inventeixen per exemple en energia fotovoltaica d'us personal? No podria això per exemple repercutir en el sector de la construcció (reforma d'edificis per adaptar-los) o en altres sector (electricistes reconvertits a instal·ladors)?

Jo això de potenciar l'energia nuclear ho veig com una solució del passat on es mataven mosques a canyonades.

I per a tranquilitat teva, jo no soc d'aquests que els molesta veure molins de vent a les montanyes i panells a les teulades, perque si algun dia la energia de fusió es desenvolupa, podrem treure tot això del paissatge sense problemes. En canvi, el magatzem i les nuclears ens acompanyaran durant centenar d'anys (generan costos tots aquest anys)

Joan ha dit...

M'ho deixava

Saps quina és la diferencia?

Aquest magatzem i les nuclears les construeixen les grans corporacions i en canvi l'energia fotovoltaica la instal·la l'electricista espavilat de la cantonada.

Qui te més poder de convicció, el Florentino o el Manolo? No se si m'entens

Anònim ha dit...

JO el que no entenc és que si veus tantes ventatges perquè no li ho has suggerit al teu alcalde i al teu poble posar-ho tot al costat de casa teva, necessitaven voluntaris. Estaries molt orgullos de sortir a loa finestra i veure com passen els camions de residuos que tant progrés porten al teu estimat municipi.

Ebrenca

Odalric ha dit...

Primo,
És cert que en un mon interconnectat com el nostre, res està aïllat de certs factors externs. Però hom sap que l'energia nuclear permet un nivell de independència més gran que l'energia fòssil.
Titllar el magatzem nuclear o la gent que treballa en una central nuclear de "morts de gana" sí que és una tergiversació barroera.

Joan,
Estic d'acord amb tu. Crec que s'hauria de desenvolupar més l'energia solar.
Actualment no es permeten més horts solars pq estan basats en la subvenció de preus (preus garantits en un termini establert) i per tant suposa un cost a l'estat.
Mentres això sigui així, és difícil que això pugui millorar.
El nou codi tècnic de l'edificació ja incorpora elements de recuperació energètica molt interessants... però que no soluciona el fet que encara és totalment necessària la producció massiva d'energia.

Ebrenca,
La gent d'Ascó ja ho demana... pq jo els hauria de privar d'aquest privilegi...?
Ja se que no és maco tenir aprop de casa una industria, un abocador, una presó, un xiringuito de peix fregit... però s'han de tenir.
I crec que tot i que totes aquestes coses tenen inconvenients, les avantatges són molt superiors.

Anònim ha dit...

Independentment que s'estigui a favor o en contra de l'energia nuclear, no s'hauria d'haver aceptat tal cementiri. És normal que haguem de suportat TOTS els residus de tot l'Estat?
Sobre el "creixement econòmic" per a la zona, recordar que la Ribera d'Ebre és l'única comarca que ha perdut habitants, que té una de les rendes familiars més baixes i és on més casos d'al·lèrgies i càncers s'han donat de Catalunya. No serà que el tema nuclear allunya de la zona inversines més competitives i productives?

Odalric ha dit...

Albert,
Catalunya genera més del 40% dels residus nuclears, per tant tampoc és estrany que sigui un lloc idoni pel seu emmagatzematge (i futur tractament).
Sobre el creixement econòmic, cal recordar que allà ja viuen de l'energia nuclear com a primera indústria de la zona i que afeblir aquest fet només pot comportar empobriment.

Sobre el tema de les al·lèrgies i càncers, això no és més que mites i llegendes urbanes.

L'amo del bar ha dit...

No entenc tant de debat pretesament seriós sobre un tema el màxim expert del qual és Homer Simpson.

Odalric ha dit...

jejejeje..... genial, amo...