5.1.09

Provocació inevitable


Per desxifrar els dramàtics successos desenvolupats a la franja de Gaza durant els últims dies hi ha dos claus de lectura possibles. Una és la que, partint de la tesi segons la qual Israel --millor encara, "l'Estat sionista"-- és una entitat política agressiva, opressora i homicida per naturalesa, interpreta l'atac israelià contra Hamàs com l'enèsima demostració d'aquest caràcter assassí. Si els responsables polítics i militars israelians són uns ogres sàdics que es deleixen matant palestins, ¿què té d'estrany que els massacrin a base de bombes llançades a Gaza, amb qualsevol pretext?
Atès que, des del cap de setmana passat, aquesta interpretació ja ha estat profusament divulgada pels mitjans de comunicació i també cridada en nombroses manifestacions convocades arreu del món (particularment, a Teheran i Beirut), permetin-me que dediqui els paràgrafs que vénen ara a resumir una lectura alternativa de l'actual crisi, una lectura en termes polítics, militars i estratègics, no de duel apocalíptic entre el bé i el mal.
El primer que convé recordar és que Hamàs no combat per alliberar els territoris palestins que van ser ocupats l'any 1967; el seu objectiu programàtic irrenunciable --irrenunciable, perquè emana d'un mandat diví-- és destruir l'Estat d'Israel per aixecar, sobre tot l'espai comprès entre el Mediterrani i el Jordà, un Estat àrab i islàmic, una teocràcia de tipus iranià. La seva lluita contra els sionistes, doncs, és una lluita a mort, que no admet compromisos ni transaccions. Com a molt, i només si tàcticament convé a la causa, s'avindria a una treva temporal o hudna.

El seu rebuig radical a la idea d'un Estat palestí definitiu a Cisjordània i Gaza va portar Hamàs a boicotejar tant com va poder la retirada israeliana de la franja mediterrània i, una vegada consumada aquesta retirada (el mes de setembre del 2005), a desplegar una minuciosa estratègia de la provocació --traduïda en el llançament de milers de projectils contra àrees civils israelianes, o en el segrest (el juny del 2006) del soldat Gilad Shalit-- per impedir que l'Exèrcit hebreu es pogués desentendre de Gaza.
Buscant les represàlies i els bloquejos dictats per Tel Aviv, l'objectiu era diàfan: evitar passi el que passi la imatge d'una Gaza normalitzada i autogovernada, lliure de sionistes, que pogués persuadir els palestins de conformar-se d'aconseguir una solució similar a Cisjordània. A això es va entregar Hamàs després de guanyar les eleccions celebrades el gener del 2006 i, encara amb més afany, després del seu putsch contra l'Autoritat Palestina del juny del 2007. A aquesta lògica respon la decisió dels islamistes de no renovar la treva que vencia el 19 de desembre passat, i el llançament, a partir d'aquella data, de fins a 80 coets diaris sobre les localitats de Sderot, Ashqelon i altres ciutats israelianes.

En aquest sentit, ¿es podria dir que Israel ha caigut en la provocació presentada per Hamàs? Sí, però ¿podia ser d'una altra manera? ¿Quin Govern del món es permetria tenir centenars de milers dels seus ciutadans sotmesos al foc enemic durant anys i mirar cap a una altra banda? Sens dubte, les vigílies electorals a Israel i el buit de poder a la Casa Blanca han precipitat una operació que es gestava des de fa temps. Una operació sagnant, perquè es tracta d'una guerra, però limitada: si els bombardejos aeris sobre Gaza fossin --com s'ha estat repetint-- massius, llavors el balanç de baixes es comptaria per desenes de milers, com va passar a Hamburg o Dresden el 1944-45.
Dels dos fronts que totes les guerres del Pròxim Orient tenen des de fa dècades (el de la imatge mediàtica i el de la realitat sobre el terreny), Israel perdrà --ja partia vençut-- en el primer. Falta veure com es desenvolupa en el segon; perquè acabar amb Hamàs només des de l'aire no serà fàcil, i enviar forces terrestres al laberint de Gaza suposaria tornar a sotmetre l'Exèrcit israelià a l'examen que no va aconseguir aprovar amb claredat, el juliol agost del 2006, contra Hezbol.là al sud del Líban.

Joan B. Culla

15 comentaris:

GOS GÀNGUIL ha dit...

Frepant imatge .....això és Hamàs, encara que molts no ho vulguin veure. Per cert, aquesta nit a Paris hi han hagut greus aldarulls provocats per immigrants àrabs en una manifestació anti-israeliana, manifestació convocada també pel Partit Comunista Francès. Per la xarxa ja corren imatges que deu n´hi dó.....
Salut!

Anònim ha dit...

Qui té més odi? qui descarrega tota la seva potent força armamentística sobre tot un poble, matant famílies senceres, oprimint-lo amb un embargament constant. Vàreu aprendre moltíssim els jueus del genocidi Nazi i des d'aleshores i cada vegada més, amb l'ampare dels EEUU, ho esteu aplicant dia a dia massacrant un poble al que heu robat les seves terres des dels acords de Nacions Unides.
Us haurieu de canviar de la bandera l'estrella de David per a posar l'esvàtica.
Us creieu, com a bons minyons, tot el que va dient el papà govern israelià. L'únic que voleu és veure el poble palestí exterminat. Esteu carregats d'odi fins la mèdula. Espero que aquest odi, algún dia s'us torni contra vostre. Genocides sense escrúpols!
No tingueu por de l'Obama que, com a un president més dels EEUU, seguirà donant-vos suport perquè el lobby jueu americà es molt i molt poderós.

Jaume Sala i Ferrer.

Jaume ha dit...

Senyor Jaume Sala:

Encara que hagi d´explicar coses que són obvies ho faré. Per molt que us pesi, el conflicte israelo - palestí no té res a veure amb l´extermini de sis milions de jueus per part del règim nazi i dels seus al.liats durant la segona guerra mundial.

Els jueus no teniem cap tipus de conflicte amb els alemanys, polacs, o txecs no-jueus; al contrari, els jueus d´aquells païssos és sentien subdits d´aquells estats i n´eren totalment partidaris. Va ser el racisme i el nacionalisme pangermanic i paneslavic el que va parir panflets infames con el mein Kampf o els protocols dels savis de sió per a justificar els progroms i les persecucions que executaveu contra la població jueva.

Durant la hegemonia nazi a Europa, molts europeus van callar o van aplaudir la política nazi envers els jueus i el resultat va ser la Shoah o holocaust. Tanmateix, el conflicte israelo - palestí és un conflicte de caire nacionalista, on la comunitat jueva de palestina sempre s´ha mostrat pragmàtica i d´arribar a acords amb els seus veïns. Exemples el repartiment de palestina de la comisió Peel de l´any 37, la partició de palestina de Novembre del 47 per la ONU, les demandes isralianes de retornar els territoris ocupats a la guerra dels sis dies, que va contar amb la negativa de la lliga àrab amb els tres nos de Khartum, els acords de camp david entre Israel i egipte d´any 79, els tractats de pau d´Oslo o la generosa oferta d´en Ehud Barak a Camp David l´any 2000.

Hi va haver refugiats àrabs - palestins? Si, pero no fruit a una política de neteja étnica, sino a la propia acció bèl.lica del conflicte i a la propaganda àrab, que els hi deia als palestins que abandonessin les seves llars fins que arribessin els excèrcits arabs victoriosos per a llanÇar als jueus al mar...
Tanmateix, un cop va finalitzar la guerra de la independència israeliana, els païssos àrabs van expulsar a 800.000 jueus que no han rebut a dia d´avui cap tipus d´indemnització per part del païssos que els van expulsar després d´expropiar els seus bens...

El conflicte actual a Gaza té un responsable principal: el Hamas.
Durant vuit anys han bombardejat impunement a la població civil del sud d´Israel i un govern - en aquest cas l´Israelià- ha de defensar els seus civils, mals que us pesi als pacifistes de saló europeus.

En realitat no us importen els palestins. El que us sap greu és la sobirania jueva en un territori de l´Orient mitjà. Us agradaría veure el poble jueu sense defensa e indefens, però com ara això ja no és així, i ens defensem, carregueu contra la sobirania jueva amb l´excusa de la causa palestina i de la solidaritat amb els palestins. Tanmateix, mai he vist cap protesta dels supereuropeus contra les violacions dels drets humans comesos pel Hamas i altres grups simil.lars contra els propis civils palestins als que suposadament diuen defensar... Salutacions!

L'home del sac ha dit...

M'ha agradat el teu escrit, perquè defenses Israel però lluny de fanatismes o del típic "perquè sí" o perquè contra els islamistes tot s'hi val.

Anònim ha dit...

Doce reglas infalibles para la redacción de noticias sobre Oriente Próximo en los grandes medios de comunicación:

1) En Oriente Próximo son siempre los árabes quienes atacan primero, y siempre es Israel quien se defiende. Esa defensa se llama "represalia".

2) Ni árabes, ni palestinos ni libaneses tienen derecho a matar civiles. A eso se le llama "terrorismo".

3) Israel tiene derecho a matar civiles. Eso se llama "legítima defensa".

4) Cuando Israel mata civiles en masa, las potencias occidentales piden que lo haga con mayor comedimiento. Eso se llama "reacción de la comunidad internacional".

5) Ni palestinos ni libaneses tienen derecho a capturar soldados israelíes dentro de instalaciones militares con centinelas y puestos de combate. A eso hay que llamarlo "secuestro de personas indefensas".

6) Israel tiene derecho a secuestrar a cualquiera hora y en cualquier lugar a cuantos palestinos y libaneses se le antoje. Su cifra actual ronda los 10 mil, 300 de los cuales son niños y mil, mujeres. No se precisa prueba alguna de culpabilidad. Israel tiene derecho a mantener secuestrados presos indefinidamente, ya sean autoridades democráticamente elegidas por los palestinos. A eso se le llama "encarcelamiento de terroristas".

7) Cuando se menciona la palabra "Hezbollah", es obligatorio añadir en la misma frase "apoyados y financiados por Siria y por Irán".

8) Cuando se menciona "Israel", está terminantemente prohibido añadir: "apoyados y financiados por los EEUU". Eso podría dar la impresión de que el conflicto es desigual y de que la existencia de Israel no corre peligro.

9) En informaciones sobre Israel, hay que evitar siempre que aparezcan las siguientes locuciones: "Territorios ocupados", "Resoluciones de la ONU", "Violaciones de los Derechos Humanos" y "Convención de Ginebra".

10)Los palestinos, lo mismo que los libaneses, son siempre "cobardes" que se esconden entre una población civil que "no los quiere". Si duermen en casa con sus familias, eso tiene un nombre: "cobardía". Israel tiene derecho a aniquilar con bombas y misiles los barrios donde duermen. A eso se le llama "acción quirúrgica de alta precisión".

11)Los israelíes hablan mejor inglés, francés, castellano o portugués que los árabes. Por eso merecen ser entrevistados con mayor frecuencia y tener más oportunidades que los árabes para explicar al gran público las presentes reglas de redacción (de la 1 a la 10). A eso se le llama "neutralidad periodística".

12)Todas las personas que no están de acuerdo con las sobredichas Reglas, son, y así debe hacerse constar, "terroristas antisemitas de alta peligrosidad".

Traducción para www.sinpermiso.info: Leonor Març

Guillem Casas ha dit...

Bravo Odalric.

Anònim ha dit...

D'Aministia Internacional:

El 27 de diciembre, a las 11:30 de la mañana, siete estudiantes palestinos salían de una escuela dirigida por Naciones Unidas en Gaza y se dirigían a sus casas. Una bomba del ejército de Israel los sepultó para siempre entre cascotes y escombros.

Los ataques de Israel sobre la franja de Gaza suman, sólo en los últimos días, el mayor número de víctimas palestinas habidas en 40 años de ocupación israelí.

Amnistía Internacional condena los ataques de los grupos palestinos sobre Israel, pero éstos no justifican en modo alguno la desproporción con que Israel castiga a la población civil de Gaza.

Desproporción sin testigos

La seguridad nacional de Israel no justifica el bombardeo de Gaza, un ataque indiscriminado y desproporcionado contra la población civil palestina que debe cesar cuanto antes.

Pedimos también el levantamiento del bloqueo y la entrada de observadores internacionales a la zona.

¡Únete a nuestra petición ahora!

Jaume Sala i Ferrer

"el Primo" ha dit...

L'historiador B. Culla parteix de la tesi que els jueus tenen el dret inalienable d'ocupar unes determinades coordenades geogràfiques, per gràcia d'un suposat Déu Totpoderós (que viu al cel). Aquesta interpretació s'endinsa en el terreny de la teologia, terreny en el qual B. Culla patina de valent.

En primer lloc, Déu Totpoderós no existeix. És un invent que s'han tret de la màniga els propis jueus per tenir una excusa per expropiar una sèrie de terrenys.

Els jueus tenen el dret de constituir un estat i de dir-li "Israel" o com li vu
ilguin dir, ara bé, aquest dret no va acompanyat del dret d'expropiar terrenys
ni de fer una neteja ètnica.

Israel s'ha de retirar dels territoris ocupats, permetre els retorn dels refugiats palestins i demanar perdó a l'opinió pública internacional.

Fins que això no passi, Israel serà un estat criminal i tota acció encaminada a destruir-lo estarà no només justificada, serà un acte de justícia humana.

Anònim ha dit...

Missatge del subcomandande Marcos sobre el genocidi de Gaza

Anònim ha dit...

Perquè el boicot a Israel?

L'Estat d'Israel incompleix sistemàticament les resolucions de les Nacions Unides i la legalitat internacional, manté ocupades Cisjordània, la Franja de Gaza, Jerusalem Est i els Alts del Golan des de 1967, ha provocat l'èxode de milions de palestins i ha transferit població civil a aquests territoris per colonitzar-los.

L'Estat d'Israel construeix a Palestina un mur que el 2005 ha de fer 730 km de llarg, sense respectar la Línia Verda que l'ONU va marcar el 1969 i condemnant prop del 16% dels palestins de Cisjordània a viure aïllats entre el mur i la Línia Verda. Israel fa cas omís del recent veredicte del Tribunal de l'Haia contrari al mur de l'apartheid.

L'Estat d'Israel continua aplicant la seva política colonitzadora i manté gairebé dos-cents assentaments il·legals en territoris ocupats. Això vol dir gairebé cinc-cents mil colons en terres palestines i sirianes i la violació de les convencions de Ginebra i de la resolució 242 de les Nacions Unides.

L'ocupació, l'espoliació de terres i recursos, els assassinats, la destrucció d'habitatges i de cultius, la violència i la humiliació, les greus violacions de la Convenció de Ginebra i els abusos contra els drets humans per part de l'exèrcit israelià ocupant i dels colons, són clares proves de la política de neteja ètnica que Israel està portant a terme davant al passivitat còmplice dels governs dels EUA i la Unió Europea. Per això, i per trencar el setge que li és imposat, el poble palestí necessita la solidaritat de la societat civil internacional.

Si no hi fem res, demà potser serà massa tard.

Per altra banda la campanya de Boicot a Israel neix com a resposta a la crida de més de 170 associacions de la societat civil palestina, tant dels Territoris Ocupats com de la diàspora i de diferents ideologies.

palestina.cat

Ni anti-semitismes ni hòsties, anti massacres i ocupacions.

Tresinores ha dit...

La imatge ho diu tot. Que a l’altre costat (del mur) no son un angelets, que no tenen escrúpols, també.

Anònim ha dit...

Quina valoració feu després de la massacre de l'exèrcit d'Israel?
En concret del bombardeig de les seus de l'ONU, de l'ús d'armes "prohibides" i devastadores com el fòsfor blanc, de la immensa quantitat de civils morts, especialment de dones i nens,
amb el setge d'aliments i medicines
, de la destrucció de quasi totes les infraestructures, etc...

Si trobeu que tot això està justificat i no teniu res a objectar us poseu al mateix nivell que els assassins que ho han perpetrat.

Estem d'acord que cal condemnar el llançament de cohets cap a pobles d'Israel per part de Hamàs, però aquesta fúria tant desbocada contra tota la població de Gaza també es condemnable en la mesura de la seva desproporció.

Es que només us creieu les versions oficials que dona l'exèrcit Israelià o els medis fonamentalistes pro-Israelians?

No podeu tenir ni un sol màrge de crítica aliena a qualsevol postura en el conflicte?

Jaume Sala i Ferrer

Odalric ha dit...

Jaume Sala,
el que només consumeix propaganda pròpia sembla ser que ets tu...
Fa gràcia que demanis als altres el que tu no fas.

Deixa de consumir els vostres tòpics tronats de sempre...

Exemple:

"LA POBLACION DE GAZA ES REHEN DE HAMAS"

ZIAD ABU EIN, UNO DE LOS LIDERES DE AL FATAH EN CISJORDANIA, ACUSA DURAMENTE A HAMAS.

Jana Beris
Jerusalem

Ziad Abu Ein es Vice Ministro en la Autoridad Nacional Palestina, a cargo del tema de los presos en cárceles israelíes. Ha dicho meses atrás que debe buscarse un estado binacional judeo árabe y dejar de lado la idea del estado palestino independiente.

Pero ahora, concentra sus esfuerzos en una dura discusión con Hamas.

Este es parte del diálogo mantenido.

P: ¿Qué sabe sobre el comportamiento de Hamas durante la guerra con Israel, respecto de los propios palestinos-tanto de Al Fatah como simplemente civiles?

R: Durante esta guerra Hamas ha asesinado palestinos y colocado gente en arresto domiciliario . Sabemos de 19 palestinos-tengo todos sus nombres- que han sido asesinados y más de 100 a los que se disparó a las piernas. Cientos han sido hostigados por Hamas, arrestados, secuestrados, de todo.


P: Usted ha lanzado una acusación pública al respecto en una rueda de prensa ¿no es así?

R: Exactamente, a través de los estudios de Ramattan.He dado públicamente los nombres de todos los asesinados y he exhortado a la prensa, especialmente a los medios árabes que están trabajando en la Franja de Gaza, que hablen, que vean este tema, que reporten la verdad. El problema es que todos los medios en Gaza tienen miedo y Hamas los amenaza. Hamas usa su poder para matar e intimidar gente y si alguien los critica dicen que están cooperando con el enemigo. Hay problemas entre ellos mismos, gente de adentro que habla en forma oculta, pero Hamas acusa de todos sus problemas a Al Fatah.


P: Hamas dice que ha habido colaboradores con Israel..

R: Hamas cree que tiene derecho a matar a cada persona que no está con ellos. Es la mentalidad de esos grupos religiosos. Los que no pertenecen a su Hermandad, ellos creen que pueden asesinarlo.


P: ¿Ha oído testimonios de civiles palestinos sobre la forma en que Hamas los usó durante la guerra? Ha habido testimonios que en general no salen con nombre y apellido, por temor, de gente que dijo que miembros de Hamas dispararon misiles desde sus casas, que escondieron armas..

R: Si, sin duda. Es exactamente así. No es por accidente. Ellos saben exactamente de dónde tiran. Y le cuento que tanto de civiles comunes como , con especial énfasis, de lugares donde saben que vive gente que trabajaba con el régimen anterior, tanto en seguridad como hasta en la televisión.. Disparan desde allí los misiles porque quieren que los israelíes ataquen en esos sitios. Que esté claro que no estoy justificando en absoluto que Israel mate civiles, pero sí estoy diciendo que Hamas dispara intencionalmente especialmente de zonas donde vive gente de la OLP. Pero que esté claro que no estoy excusando para nada a Israel .


P: Ziad, en un destacado periódico europeo., el italiano Corriere Della Sera, se publicó un informe desde Gaza, de un enviado especial, comentando entre otras cosas que médicos en el hospital Shifa admitieron que Hamas les obligó a exagerar los informes sobre la cantidad de muertos y heridos durante la guerra...

R: Yo espero que la cantidad sea la menor posible, porque es sangre palestina.


P: Eso está claro..La pregunta es si cree que Hamas puede haber hecho eso....En ese diario el cronista cuenta que aunque los palestinos decían todo el tiempo que los hospitales están abarrotados, él vio una situación totalmente diferente..

R: Esto fue una guerra y puede ser que hayan hecho propaganda, claro, pero sobre eso no puedo decir nada porque no tengo el número real de los muertos o heridos. Recordemos que nosotros no estamos controlando ahora la Franja de Gaza.


P: Usted tiene amigos y familiares en Gaza, conoce gente allí. ¿Qué dicen sobre esta guerra?

R: Claro que acusan a Israel por los muertos, pero mucha gente también acusa a Hamas y dice que hubo una razón para todo esto. Se preguntan por qué estalló esta guerra y dicen que fue resultado de todos los misiles disparados por Hamas contra Israel. Se preguntan para qué esa lucha, acusan a Hamas por los resultados. Claro que acusan también a Israel, pero también a Hamas, preguntando por qué tenía que hacer todo lo que hizo.


P: Hamas dice que los misiles eran contra el bloqueo, "contra las fronteras cerradas"..

R: ¡ Pero no es verdad.¡ Las fronteras estaban abiertas! Estaban abiertas en el 2006, en el 2007. Pero ellos hicieron el golpe. Israel no cerró el pasaje de Rafah en la frontera ni tampoco Egipto. Fue Hamas que lo cerró porque quiso imponer allí su presencia . Fue Hamas que cerró la frontera porque no querían reconocer los acuerdos que las partes habían firmado. No quieren que otros estén allí y así lo que pasa es que toda la población de Gaza es rehén de Hamas.


P: Lo que usted comentaba antes sobre cómo la población de Gaza-o parte de ella- ve también responsabilidad por la situación en Hamas ¿lo dice en base a lecturas en la prensa palestina, a cosas que le hayan contado palestinos de la Franja?

R: Yo he recibido cientos de llamadas telefónicas de la Franja de Gaza, de gente que está en distintos ámbitos, gente que sabe la realidad de lo que sucede en el terreno. Pero el problema es que si alguno de ellos habla con las televisoras árabes que transmiten desde Gaza , si critican en algo a Hamas por televisión y los culpan de algo , Hamas va enseguida a arrestarlos y castigarlos.


P: Por eso no salen las acusaciones en los medios en forma abierta...

R: Por supuesto. Mucha gente me llama porque sabe que estoy en el liderazgo de Al Fatah. En más de una oportunidad pregunté a esa gente si puedo mencionar su nombre o dar su teléfono a periodistas, para que puedan contar la verdad sobre lo que está pasando en la Franja de Gaza. Pero todos tienen miedo. Hamas ha asesinado a mucha gente .


P: Ziad ¿no puede ser que usted me esté diciendo todo ésto porque es de Al Fatah? Está claro que hay una gran enemistad y hostilidad entre ustedes y Hamas...

R: Entiendo lo que me dice, pero no es esa la razón. Yo puedo dar cientos de teléfonos de gente que vive en Gaza y piensa todo lo que yo estoy diciendo. Si hay libertad de prensa, que vayan a entrevistarlos allí, que digan la verdad. Pero no se puede. Cualquiera de Hamas va a venir a matar a quienes los critican y revelan la verdad.

Anònim ha dit...

Quan justifiqueu els atacs indiscriminats sobre la població de Gaza, amb centenars de baixes de nens, dones i demés població civil, l'ús de fòsfor blanc i altres armes apart del bloqueig comercial, etc... sou tant assassins com l'exèrcit israelià i els polítics que ho permeten i ordenen. Esteu absolutament encegats pel vostre fanatisme. No sou capaços de raonar res mes del que us diuen els "vostres" líders. Per vosaltres cap palestí és persona i tant fa que caigui ferit o mort pel foc israelià. Feu molta pena! Molta! Quasi tanta pena com fan els milicians de Hamàs que es dediquen a llençar coets sobre poblacions israelianes, l'únic que veieu vosaltres.

També és trist que sigueu incapaços de sortir d'aquesta bombolla de mentides en la que esteu submergits.

Jaume Ferrer i Sala.

Anònim ha dit...

No t'hi escarrassis, Jaume. Ells es creuen moralment superiors, destinats a salvar la humanitat del que, segons ells, és la barbàrie.
Per tant, qualsevol víctima causada per la "civilització" és justificable.

Això no és nou: aquesta cosmovisió ja la tenien els romans. Tot allò que no era el món romà, que no es governava per dret romà, era barbàrie.
Occident vol imposar el seu model polític, social i econòmic al món de la mateixa manera que ho feia l'imperi romà.
Occident no deixará mai que s'apliqui un sistema legal no-occidental en cap racó del món: allà on això passi, ho intentarà canviar.

No són tant "moderns" com ens volen fer creure.
Però les forces de l'arrogància no són invencibles. Tot imperi cau.

Fisk