12.10.08

12 d'octubre


El Dia de Colom celebra la civilització Occidental
Per Thomas Bowden (Bucks County Courier Times, 11 d'octubre, 2007)

El 12 d'octubre de 1492, Cristòfol Colom va descobrir el Nou Món, l'obertura d'una ruta marítima cap a un gran territori inexplorat que esperava la propagació de la civilització occidental. Segles més tard, la consegüent migració cultural va culminar en el naixement i creixement explosiu de la major nació de la història: els Estats Units d'Amèrica.

Apropiadament hem reservat un dia per honorar al Gran Explorador. D'una banda, el Dia de Colom honora l'home en si mateix per les seves moltes virtuts. Colom va ser un home de ment independent, que perseguia tenaç el seu audaç pla per a un viatge cap a l'oest a les Índies malgrat l'oposició de tothom - un home de coratge, que va salpar a un oceà desconegut amb cap garantia d'arribar a terra - un home d'orgull, que va buscar el reconeixement i la recompensa pels seus èxits.

No és necessari eludir o excusar els defectes del Colom - el seu fanatisme religiós, l'esclavisme i l'opressió dels natius - per reconèixer que va fer història per trobar un nou territori per a una civilització que no trigaria a mostrar a la humanitat cóm superar els antics flagels de l'esclavitud, la guerra i la obligada conversió religiosa.

Per tant, el significat més profund del Dia de Colom és el de celebrar el nucli racional de la civilització occidental, que va florir en el Nou Món com una planta, demostrant al món la grandesa que un home pot assolir.

En el Dia de Colom celebrem la civilització dels filòsofs i matemàtics, homes com Aristòtil, Arquimedes, i Euclides, que desplacen del món el misticisme en descobrir les lleis de la lògica i les matemàtiques, cosa que demostra a la humanitat que la realitat és un àmbit accessible a la comprensió humana.

En el Dia Colom celebrem la civilització dels científics, homes com Galileu, Newton, Darwin i Einstein, que van desterrar les supersticions primitives amb el descobriment de les lleis naturals a través del mètode científic, demostrant a la humanitat que l'univers es pot conèixer i predir.

En el Dia de Colom celebrem la civilització de genis de la política, homes com John Locke i els Pares Fundadors, que van definir els principis pels quals es podria acabar amb les sagnants guerres tribals, les lluites religioses, i, en última instància, l'esclavitud podria ser eradicada per les repúbliques constitucionals dedicades a la protecció de la vida, la llibertat, la propietat, i l'egoisme de la recerca de la felicitat individual.

En el Dia de Colom, celebrem la civilització dels empresaris, homes com Rockefeller, Ford, i Gates, que van transformar un desert inhòspit poblat per temerosos salvatges en una nació rica de productors segurs de si mateixos, amb carreteres, centrals elèctriques, ordinadors, i milers de productes que faciliten la nostra vida.

En el Dia de Colom, en suma, celebrem la civilització occidental com la història del major èxit cultural. Quina millor raó pot haver per a una festivitat?

12 comentaris:

Anònim ha dit...

...el dia en que es va iniciar el genocidi de 80 mil·lions d'indígenes...

Anònim ha dit...

Idnígenes? A qui li importen els indígenes, siguin de Virginia o d'Hiroshima? Recorda que estem parlant d'Occident!

joliu ha dit...

El profesor Charles F. Merrill ha invertido 18 años en la investigación
de dicha teoría y dice que hay muchísimas pruebas que la avalan.

Ni genovés, ni portugués, ni croata ni castellano. Para el profesor de la Saint Mary´s University de Maryland (Estados Unidos), Charles F. Merrill, los orígenes del descubridor de América hay que buscarlos en Catalunya, en la familia de la banca Colom de Barcelona, y no en Génova, donde la historia oficial sitúa al almirante. En Colom of Catalonia. Origins of Christopher Columbus. Revealed (Demers Books), que el año que viene verá la luz en catalán, Merrill desgrana sus argumentos a favor de la catalanidad de Colón.

"El navegante se refiere a los Reyes Católicos como ´mis señores naturales´; si fuera genovés no hubiera añadido ´naturales´, hablaría de ´mis señores´ a secas", argumenta Merrill, experto en historia medieval y profesor de castellano y latín en la citada universidad. Merrill, que ha invertido 18 años en la investigación de la teoría catalana de Colón, añade que no ha encontrado "ningún documento oficial de la época en que salga el nombre de Colombo. Aparecen Colomo, Colom y Colón, pero nunca el italiano Colombo. ¿Por qué? Pues porque se castellaniza Colom en las formas Colomo y Colón", opina Merrill en un perfecto catalán.

El autor hace referencia a unos recibos a nombre de Cristóbal de Colomo y Cristóbal Colomo, de 1487, y a las capitulaciones de Santa Fe, del 17 de abril de 1492, en las que ya aparece como Cristóbal Colón. Y más. Merrill cuenta que tras el descubrimiento el navegante escribió tres cartas (una de ellas a Luis de Santángel, escribano de ración), de las que actualmente se conservan copias en castellano y en latín, "pero tenemos argumentos para pensar que la versión original era en catalán. El hijo de Colón, Hernando, un gran bibliófilo, tenía un índice de libros con anotaciones, entre ellos tenía la carta que su padre envió a Santángel y decía que era en catalán".

Merrill, que la pasada semana presentó su libro en Òmnium Cultural de Barcelona, cuenta que hay muchísimas más pruebas que avalan la teoría catalana: "Sus catalanadas, puso Montserrat a una isla...". Pero la prueba definitiva está en manos de las muestras de ADN que desde hace años está analizando el genetista José Antonio Lorente.

Odalric ha dit...

Bernie,
pots donar-me la font estadística on bases la teva afirmació?
Tot i que el teu comentari crec que s'equivoca molt en la quantitat, no seré jo qui negui (com no ho fa l'article) que hi va haver un impacte demogràfic en la trobada de dos col·lectius humans de diferent continent.
Considerar-ho genocidi crec que tb respon a una exageració, ja que la intencionalitat dels europeus no era pas el genocidi dels indígenes.
Pots parlar de massacre, alta mortaldat, etc, però el genocidi implica premeditació, planificació i objectiu. No va ser el cas.
La majoria de les morts es van causar per la transmissió de malalties de forma involuntària.

Però l'article no obvia això. El que l'article fa és ressaltar el que la voluntat humana pot aconseguir.
L'article destaca el Jo, la veritable descoberta occidental.

Fisk,
típica ironia progre. Enhorabona per confirmar el clixé.

Joliu,
l'origen del descobridor és un tema molt interessant. Fascinant diria jo i crec que més d'hora que tard es confirmarà la teoria catalana.

Anònim ha dit...

"...hi va haver un impacte demogràfic en la trobada de dos col·lectius humans de diferent continent."

Típic eufemisme occidentalista. Enhorabona per confirmar el clixé.

Per cert. Ens diu l'Enciclopedia Catalana:

genocidi



[cpt. híbrid de geno- i -cidi]

m 1 POLÍT Extermini d'un poble o d'una ètnia.

2 genocidi cultural Etnocidi.

---

Aquí no diu res d'intencionalitat, premeditació, planificació o objectiu. Per tant, el terme usat per en Bernie és totalment correcte en el seu context.
Tot i que ja sabem que per vosaltres l'únic genocidi de la història és l'holocaust jueu (enhorabona per confirmar el clixé de nou).

Sou uns veritables mestres del discurs, jugueu amb les paraules.
Però la vostra retòrica integrista occidental no cola.

Fisk

jordi ha dit...

fisk,
si et bases en la definició, el que va fer-se amb els jueus tampoc fou un genocidi. no van exterminar-ne l'ètnia.

més enllà de la definició, penso que l'holocaust fou un genocidi (o un intent de genocidi). en canvi el que feren els espanyols (sempre tenint en compte que la colonització fou quelcom horrorós) no ho fou.

Anònim ha dit...

Només llegint el primer pàrraf em donen ganes de vomitar. Ningú espera ser envaït per forces d'ocupació estrangeres.

D'altre banda anomenar als Estats Units com "la major nació de la història" es pur eufemisme. Potser es refereix que ha estat la nació que ha provocat més guerres arreu del planeta per fer prevaldre la seva supremacia político-econòmica.

Tanta civilització que diu que van portar els conqueridors no va servir per a provocar tanta destrucció dels autòctons en termes globals.

Anònim ha dit...

A Argentina tenen una visió ben diferent del tema. Mireu el video.

Odalric ha dit...

Bernie,
quan dius que els EEUU "ha estat la nació que ha provocat més guerres arreu del planeta per fer prevaldre la seva supremacia político-econòmica. " vols dir que no et passes?
És la típica frase de manual del perfecte progre. De fet, surt al preàmbul.

Bé, no sé, pensant 2 segons se m'acut que el comunisme ha matat més que ningú o el nazisme...
Però potser és fàcil veure malignitat al Hitler però no a Stalin, Pol Pot, Mao, etc... pq aquests, clar, volien el bé social, oi?
I numèricament... quantes guerres dius que ha desfermat els EEUU? Històricament crec que no s'aguanta per enlloc la teva afirmació...
A més, si no haguessin participat a la I i II Guerres Mundials la seva ràtio baixaria molt, no? O més recentment a Kosovo o Somàlia.
O només tenim memòria per Iraq? potser Vietnam?

Aquest clixé està massa vist...

Anònim ha dit...

Els capitalistes, necocons, ultralliberals i feixistes sempre recorren a l'anticomunisme com a excusa per les accions de governs imperialistes com el de EEUU sobre altres països.

Estem d'acord que el Stalin, Pol pot, Mao, etc... van ser un uns genocides execrables.
Cap guerra te raó de ser però el que està més clar que l'aigua es que els EEUU tenen un potencial armamentistic bestial que utilitzen per a fins d'auto-enriquiment mentre que a la població venen aquestes guerres com si ens fessin un favor per a alliberar-nos de dictadors com el Saddam o dels terroristes d'Al Qaida. Qui s'ho empassa es que es un tros d'innocent.

No m'agraden els governs totalitaris ni repressors siguin del signe polític que siguin.

Jo soc progressista, d'esquerres, i independentista per principis. A mi ningú m'ha de vendre cap manual del perfecte "progre". Es el que sento i penso, i així ho expresso en aquest comentari, sense acritud ni ganes de crear polèmica.

Anònim ha dit...

Què es pot esperar d'un país, que exemple, es nega a ratificar protocol de Kyoto o que es passa pel folre la Declaració Universal dels drets humans. Mireu els informes d'Amnistia Internacional.

xavier ha dit...

Bernie:
No et preocupes. Obama ja el rectificara i adherirà molt aviat. El mediambient es curarà miracolosament

Quant a Amnistia internacional: fan una mica de fastic amb EE UU. Vegades els seus informes son massa polititzats.

xavier