28.8.07

Islero


Avui fa 60 anys de la mort de Manolete. I no m'enganyo, amb aquest escrit no faré amics...

Sóc un amant dels animals. No he suportat mai veure patir-ne cap i no tinc cap problema a dir que prefereixo els meus gossos a moltes persones.
S'entén doncs si dic que no m'agrada veure sofrir els braus.

Dit això, crec que les curses de braus són fascinants.
Que un home només proveït d'un drap i una espasa s'enfronti a un animal salvatge de 500 quilos a peu pla, és una situació totalment màgica.
El brau és un animal que lluita per la seva vida, lluny de la mort burocràtica de la resta d'animals de consum.

La seva és una vida d'honorabilitat i llibertat i la seva ànima resta intacta fins el final. Res a veure a la vida indigna, patètica i totalitària de les gallines, vaques i demés bèsties sacrificades de forma industrial.

La llibertat de la lluita per la pròpia vida sempre serà millor que la misèria de qui neix, viu i mor esclau.

Islero és el nom del brau que va matar Manolete i restarà per sempre en la nostra memòria. Quina gallina podria ser inscrita en l'Història? Cap porc? Un xai potser...? La majoria de les persones per descomptat que no...

En general, els catalans volen la prohibició de la cursa de braus i sembla ser que per protegir els propis braus.
Paradoxalment, el resultat d'això podria suposar la fi d'aquest animal ja que la continuïtat de la seva espècie seria econòmicament inviable.
El suposat estalvi del seu patiment serviria per guanyar la seva desaparició o pitjor encara, una vida de gàbies i descàrregues elèctriques a la templa.
Jo tinc clar que això no em sembla un bon canvi.

En un país dominat per buròcrates, "progressistes" de caviar i xòfer i demés fauna socialitzadora és ben normal que es vulgui aniquilar un ànima lliure i salvatge per donar pas a un nou mesell que obeeixi ordres i visqui una vida al dictat del Poder.

Suposo que tot plegat és normal que quadri...

33 comentaris:

Xavi Menós ha dit...

... com tu avises, m-ha descol#locat una mica el teu post d'avui...

jo simplement dire que estic d-acord amb la gent que diu que s-haurien de prohibir les curses de braus...

Anònim ha dit...

No em sorprén el post perque aquesta opinió, amic Odal, ja fa més de 10 anys que te la sento dir...desprès diud alló que un ha d' evolucionar i no viure esclau dels dogmes.

Però en fi, que plásticament la lluita entre l' home i el brau es maca? No ho dubto, per això m' agraden les curses de braus portugueses on no es mata a l' animal, ni se'l tortura sino que hi ha una autèntica lluita de poder a poder. Per cert veig que els braus portuguesos si son viables i no sel's mata....serà que la economia portuguesa es millor que la nostra....

Per cert un xai famòs? El de Norit. Un porc? Literalment Babe, el cerdito valiente, com a metàfora n' hi han uns quants.

I per cert comença a ser carregant aquesta mania de barrejar xurres amb merines i parlar d' aquest suposat estat totalitari on vivim en qualsevol post, que per cert en un estat totalitari no podries ni escriure.

D' igual manera em carrega la gent que barreja ser antitaurí per ser una tradició espanyola amb la dignitat animal. Jo personalment estic en contra de les curses de braus perque la tortura, es miri com es miri MAI pot ser art.

Guillem Casas ha dit...

Tot i que a Catalunya s'aconsegueixi, dubto que els espanyols deixin de fer curses de braus. No s'extingirien pas! Pensa que a Mèxic també hi té molt d'èxit això!

Feia temps (de fet, no se si ho havia fet mai) que no deia això: no estic d'acord amb tu.

Quan era petit em fascinaven les curses, em provocaven una certa intriga, por, angoixa que me les feia mirar. Però ara m'adono de que no. Es pot continuar admirant, no et dic pas que no, però quin sentit hi veus a matar l'animal? No és més just un espectacle on els dos 'animals' estan en igualtat? Perquè fer-lo patir? Perquè matar-lo?

Avui, no comparteixo el teu article, jeje!

espiadimonis ha dit...

Jo també estic en contra de les curses de braus, dels correbous, i de qualsevol altre festa que serveixi per fer patir un animal que no ha demanat pas de ser allà. I no negaré la plasticitat, i per això estic d'acord en el punt del comentari de n'eleva respecte a Portugal, on es toreja però no es tortura ni es mata. Pel què fa a la possible extinció si no hi haguessin corrides, doncs mireu, que en posin un parell al zoològic, que per això serveixen.

Antxon G. ha dit...

De Manolete no me acuerdo. Pero recuerdo como una de las priemras imágenes traumáticas de mi vida cuando un toro mató al torero el yiyo. Un torero joven de unos 21 años, al que el toro pilló por detrás y le metió el pitón por debajo de la axila y lo levantó del suelo. Le partió el corazón, así como suena. Luego se dieorn imágenes del chico amortajado vestidod e torero, con toda la gente a empujones. Aquello fue tan macabro todo. Horrible.

Me ponen malo estas cosas. Igual que lo del chico del Sevilla. Soy muy hipocondríaco.

Anònim ha dit...

EM sembla que és la primera vegada que estem en profund descord. I el tema rau en el fet de que creu en la màgia creada de l'animal lliure i del valent que aconsegueix matar-lo. Res més lluny de la realitat: el toro surt a la plaça força mermat (previament colpejat per arreu per debilitar-lo) amb vaselina als ulls per evitar una bona visió... un cop surt és sotmès a una autèntica tortura. Els picador li claven punxes que desfan els mòsculs de l'esquena de forma que te problemes per moure el cap i sobretot dificultat per embestir. Les banderilles tenen una funció semblant. Es una tècnica molt acurada i no valentia de ningú. No hi ha màgia, hi ha dolor d'un animal.

Si voleu saber-ne més coses:

www.latortura.es

Vida quotidiana ha dit...

Molt bona entrada. Penso que no cal cap prohibició: la llibertat de poder triar està condemnat les curses. A Barcelona s'ha passat de dues places que s'omplien a una que mai s'omple. Llevat dels turistes desinformats, la Monumental presenta un aspecte lamentable cada diumenge que hi ha corrida, que fins i tot tira enrere als seguidors més entesos. I retorns com el de José Tomás, que van arribar a omplir la plaça, no n'hi ha cada dia.

Anònim ha dit...

Las cursas de braus son un vell ofici, de quan no es podia matar un toro amb la mateixa facilitat que una ovella. Tot i així dubto que sigui un art, encara que tingui una certa plasticitat... Picasso i Goya (entre d'altres) no podien estar tant equivocats.

Des de'l punt de vista ecologista, no tinc cap mena de dubta que l'endemà mateix que es prohibeixin les cursas, l'extinciò d'aquesta varietat bovina estarà sentenciada. Per la seva poca sortida per la industria ramadera.

Per tot aixó, la rao principal del meu suport a la prohibició de 'la fiesta' es el negoci que hi ha al radera. Terratinents que cobren fortunes per uns animals que es pujan tot solets a la dehesa. Amb un preu infladíssim per la pressiò de la demanda a milers de pobles, on l'unica partida presupostaria innegociable es la compra dels toros per la festa major.

En definitiva es el típic negoci amb una concentració en unes poques mans dels inmensos beneficis que genera.

Diari del Votant Anònim ha dit...

Excel·lent entrada. Jo no entenc la fília que tenen alguns vers determinats animals (toros, gossos, gats...), als quals pretenen atorgar drets propis dels humans. És impossible donar drets als animals, simplement per inaplicable.

Per això, si la tauromàquia continua o desapareix, ha de ser fruit d'un procés històric. Del contrari, fins i tot als qui no anem als toros ens faran partidaris d'aquesta festa.

PS: En l'hipotètic cas que la reencarnació en animals existís, jo em demano el toro. A canvi d'uns minuts de patiment final, viuen extremadament millor que qualsevol altre animal criat per l'home!

Guillem Casas ha dit...

Suga-agus, el Koala australià de descendència hosteopàtica (espècie que tinc el plaer d'haver-me inventat però que bé podria trobar-se en un zoològic, tampoc té massa futur en la ramaderia). No anem tan lluny els ossos que intenten repoblar al Pirineu, tampoc.

Així que tampoc cal que fem demagògia, ara...

Anònim ha dit...

Em fa molta gràcia venerar justificar la mort cruel del brau per la maravellosa vida que ha portat abans.

De debó vosaltres firmarieu estar tot el dia menjant el millor del món i poder tirar-se a les dones més guapes del planeta a canvi de 1 hora d' agonia i tortura cruel?.

Almenys jo no.

CdeCarabassa ha dit...

eleva,....
...no sé què dir-te.

Anònim ha dit...

Ep, torno despres de estar ausent per minivacances. M'ha agradat tornar i veure un post en el que si que puc aportar mes de lo normal.

Dir primer que no tinc una opinio clara sobre lo de les curses encara que les conec molt be, tant per la part del torero (el meu oncle era torero) y per la part de los tejemanejes (vaig estar treballant amb el veterinari de una plaza de toros bastant gran).

Lo que diu el suga agus em sembla un punt clau. El negoci dels braus es de lo mes lleig que he vist en molt de temps y tot es mou per un sistema semblant a lo que ell diu.

Sobre lo del maltractament previ a les curses, tot i que he de dir que existeix de vegades, es molt menys frequent del que es pinta. A part, no sol ser pallices ni res d'aixo. Amb una punxada hi ha mes que suficient. Las imatges que surten en alguns llocs son molt impactants pero son poc representatives com passa amb els animals d'investigacio.

Sobre els animals de produccio em defenso perque es a lo que em dedico. Aquesta imatge que es dona de la produccio animal es massa terrible. En general la gent que treballa amb animals no esta alla per fer patir l'animal. Jo treballo en molts casos millorant el benestar dels animals en la mesura de lo possible. Tanmateix es dur veure que quan fas una millora, aixo costa diners, el productor no pot perdre perque va molt forcat, i el intermediari no vol perdre perque no entra en els seus plans. S'encareix el producte final, i tots aquells que s'omplen la boca dels drets dels animals, acaben deixant de comprar el producte. Penseu en la poca gent que compra organic, etc. Ja no parlo d'aquells que no mengen carn per netejar-se la conciencia i s'inflan a soja que de fet es pitjor pels animals per com es conrea. No es tan facil aixo d'abastir d'aliments tenint animals en prats bonics.

A part d'aixo, odalric, no m'estenc en aixo pero el sofriment tal com el pintes (gabies, etc) es molt relatiu. Hi ha coses molt pitjors que aixo que aparentment semblen normals i no impacten tant.

Sobre la desaparicio del animal, hi ha alternatives molt valides i a mes han desaparegut molts i molts animals per raons semblants i aquest no es cap cas especial. Em sorpren el contrast de aixo amb el teu homocentrisme.

Sobre la plasticitat m'abstinc de comentar. Nomes voldria transmetre, que en molts casos es curios parlar amb el torero perque en general senten un gran respecte i admiracio pel toro, i quasi diria que el matan per demostrar-li. Ens pot costat entendreu pero entenc que almenys em de perdre un rato en provar de entendre perque pensen aixo.

Mes comments, odalric. Salut,

JO

Anònim ha dit...

Mare meva les coses que estic llegint! Començo a repartir:

Eleva, mala pregunta.

Drets dels animals? i tant! Com les persones? Doncs no. Inaplicables? No ser torturat, mort digne i sense sufriments innecessaris...resulten drets més que aplicables.

“si la tauromàquia continua o desapareix, ha de ser fruit d'un procés històric” Correcte, la prohibició també forma part d'un “procés històric”, per que al cap i a la fi , totes les coses formen part d'un procés.

“als qui no anem als toros ens faran partidaris d'aquesta festa” Bé això forma part de les actituds i reaccions psicològiques. Si ets contestatari , si t'agrada estar a la contra d'allò establert... ara per ara el teu lloc és contra la tortura.

Als que diuen que no suporten les prohibicions i les imposicions: us convido a conduir sense cinturó de seguretat i sense casc.

Plasticitat? Això és molt relatiu. De ben segur que en te, com també te molta plasticitat un monoplaça de F1 evolucionant sobre una corba, i no és art. Hi han moltes coses que tenen plasticitat i aquest fet no justifica fer-les, com el bombardeix de guernika.

Amb la plaça a mig omplir o de gom a gom, el toro pateix igual. No cal esperar que quatre empresaris decideixin tancar el negoci per que hi perden diners.

I correcte, son quatre señoritos que guanyen una pasta sense fotre ni brot. Son els mateixos que tenen terres, es clar.

Marchelo ha dit...

Odalric, totalment en desacord, com de costum, amb el teu article... els motius són molts, i crec que han quedat ben exposats per tots els qui t'han contestat!!

Diari del Votant Anònim ha dit...

Tresinores: em reafirmo en el meu comentari, perquè no veig que hagi estat refutat en absolut. Només una ampliació respecte la inaplicabilitat dels "drets dels animals": Quins animals tenen drets? Tots o només alguns? Per què no aturem el patiment dels mosquits? I dels cargols que són torturats quan dejunen forçosament? O de les pobres rates de claveguera, que són tant mamífers com els gats, i en canvi són exterminats? I no val respondre que actuar així amb aquests animals és més o menys necessari: per l'animal, el resultat és exactament el mateix.

Jo em reafirmo en el mateix, que és fàcilment contrastable: viuen MOOOOOOLT millor els toros de lídia, que qualsevol dels milions i milions d'animals de granja. Ja voldrien canviar-los el lloc!

Salut!

Anònim ha dit...

Apreciat Odalric,

estic completament en desacord! Estic absolutament indignat. Com goses afirmar que:

"Quina gallina podria ser inscrita en l'Història? Cap porc? Un xai potser...? La majoria de les persones per descomptat que no..."

Si us plau.... Com pots oblidar, menysprear en Mike, el pollastre sense cap! Un referent mundial, que va anticipar, cap allà els anys 40, la forma de fer dels polítics actuals.

També podem esmentar Punxsutawney Phil, una marmota resident a Punxsutawney, Pennsylvania, més famós que qualsevol home del temps i que va protagonitzar una meravellosa pel.lícula!

Ambdós mereixen un respecte. Al panteó dels animals, el tal Islero no mereixeria ni cordar-los les sabates ... si en portessin, és clar!

Anònim ha dit...

En Mike és més conegut pel seu nom ianqui: Mike_the_headless_chicken.

Té pàgina web:
www.miketheheadlesschicken.org/

Pel maig se cel.lebra un gran festival en el seu honor. Inclou una carrera corrent "like a chicken with your head cut off".

Sé, de bona font, que en Carod-Rovira n'és un acèrrim seguidor: ell també va fent tentines, movent-se espasmòdicament en totes direccions fins a caure, fulminat de forma definitiva, al terra.

Crec que hauríem d'anomenar-lo mascota oficial de Catalunya, ja, abans s'acabi el tripartit!
A Mike, no a Carod, és clar!

Anònim ha dit...

Doncs apreciat Votantanònim ho haurem de deixar aquí. No ens posarem d'acord per que jo també em reafirmo en el meu comentari per que no veig que hagi estat refutat en absolut.

Només recordar que tots els animals tenen drets. Està clar però que un mamífer te un sistema nerviós més desenvolupat i el seu patiment és molt superior al de un invertebrat, no em sembla necessari ni comparar-ho ja que tots sabem ordenar i jerarquitzar.

El drets del animals ja existeixen. Per la vostra informació apallissar, colpejar, ferir i finalment matar un animal és un delicte. Però hi ha una única excepció: fer-ho a un brau en una plaça especialment habilitada i amb públic que paga per veure-ho

La pràctica de les tècniques del toreig a un gos o un cavall sí són delicte. A un brau no. Això evidentment no és més que una anomalia, un parèntesi a la legislació, però el fet continua sent igualment cruel i innecessari.

Passavolant, m'he emocionat i tot, per fi entenc els estranys moviments polítics del Carod. Sabia que arribaria el moment en el que algú podria desxifrar l'estratègia i els moviments tàctics més patètics de l'historia del nacionalisme. Has estat tu i et felicito.

(M'afegiré a tota plataforma proMike, podríem fer adhesius i substituir els del ruc)

JRoca_Font ha dit...

Jo també estic en desacord, em fan fàstic les curses de braus, són decadents. En el meu bloc he manifestat en més d'una ocasió que si les volen televisar ho haurien de fer a la matinada en horari sense menors mirant la tv (en teoria és clar). Pels nens pot resultar traumàtic veure en directe la tortura d'un animal.
Salut

Diari del Votant Anònim ha dit...

Efectivament, tresinores, ho haurem de deixar estar, perquè no ens posarem d'acord. És curiós, però a la blogosfera és difícil trobar un tema en què les posicions siguin tant confrontades... I això que no afecta les persones!

Anònim ha dit...

Guillem Casas, no m'había expressat correctament perque el que volía dir es que els arguments ecologistes, tot hi existir... se m'en foten en aquest cas. Estic en contra de les curses de braus només pels arguments econòmics.

espiadimonis ha dit...

Noi, Odalric, quina manera de punyir el vesper. Amb aquest post sí que has triomfat. ;-)

Odalric ha dit...

jejejejejeje....

Disculpeu el retard. He llegit puntualment tots els missatges però no he pogut escriure abans pq estava itinerant i quan això passa escriure és un pel complicat.

Espero aquest vespre donar complida resposta a les vostres reflexions (i si s'afegeix alguna més, també)

;)

Odalric ha dit...

Intentaré donar una resposta conjunta a les diferents opinions expressades.

Estic totalment en contra de les curses de braus tipus Portugal on el toro no mor a la plaça.
El sentit de la cursa és la batalla a mort i si això s'elimina, el que tenim és una simple humiliació d'un animal. Per això estic totalment en contra dels correbous, embolats, etc.

Pq amics, a Portugal també és mata el brau; però en comptes de ser una mort honorable, cara a cara, a l'aire lliure sota l'astre Sol, es fa de forma vergonyant en la foscor de l'escorxador.
Quina mena de avantatge per l'animal te això? Cap ni una. I és precisament aquí on rau el principal problema que jo detecto.

Volem eliminar la cursa de braus pq ens fa mal a nosaltres. És una qüestió moral humana i avantposem els nostres sentiments a l'interès del brau.
Per això em sorprèn que se'm titlli d'homocentrisme, ja que crec que la meva posició és just la contrària pq defenso la dignificació de l'animal abans que la pròpia comoditat moral.

Per descomptat que les opinions que simplement objecten les curses de braus per les característiques de l'entorn econòmic em semblen totalment insensibles per l'animal i -aquí sí- una actitud totalment homocèntrica.

Entenc qui realment pateix el final del toro brau, però crec que és un patiment que no te en compte només l'interès del propi animal.

També se que el bestiar de consum humà no pateix exageradament en el seu cicle vital/industrial, però no és una vida comparable a la del toro.

Finalment, sobre la transcendència històrica, en Norit i el Babe són personatges de ficció i per tant, no comparables a l'Islero.

Per altre banda, afirmo que aquest toro és dins l'Olimpo animal juntament amb el Mike i el Phil.

Anònim ha dit...

En primer lloc la 'lluita justa' de les curses de braus també acaben sempre amb la mort del toro. Indultats, perdedors o guanyadors davant del torero, acaben tots dins de l'olla per fer l'estofat de 'rabo de toro'. Dubto molt que per els ultims sigui cap consol haber pasat a la historia de la tauromaquia (però en segon terme, sempre radera del matarife de torn)

En segon lloc i vistes les teves conviccions neoliberals entenc força la teva atracció fatal per aquesta mena de 'lluites justes'. El privilegiat económic en el paper del torero, amb aventatge d'un milliò contra un... enfrontat a l'estupit instint de supervivencia del toro (en realitat els 'cabestros' que nomès existim per omplir de gloria als grans capitalistes)

"Per descomptat que les opinions que simplement objecten les curses de braus per les característiques de l'entorn econòmic em semblen totalment insensibles per l'animal i -aquí sí- una actitud totalment homocèntrica."

L'homocentrisme en tot cas es contra els pocs ramaders multi millionaris que es forren gràcies a les subvenccions públiqueS que reven per les hectàreas improductives de les deheses, i la venda a un preu abusiu d'un producte que es cria tot sol. Curiosissim que t'indignin les subvencions quan son destinades als febles que pateixen problemes... però no gens quan son per omplir les butxaques dels més privilegiats. Lo teu deu ser un cas clarissim de conciència de clase.

EN RESUM, SI ELS TOROS SON LA 'FESTA NACIONAL'... ¡LLAVORS NACIONALITZEM LA MATERIA PRIMA QUE HO PERMET!

Anònim ha dit...

Suposo Odalric que en aquesta discusio entra molt l'aspecte d'opinio personal sobre el tema aixi que potser no cal posar-se d'acord. En qualsevol cas discutir sempre es interessant. Uns comments finals.

Jo, encara que no amb la mateixa forca, continuu totalment d'acord amb els comments del suga. Tot allo de les subvencions etc fa massa mal a la gent que hi viu al voltant i a sobre pensen que els hi fa be. Inclus crec que es pot defensar les curses de braus i a la vegada queixar-se de lo patetic del mon tauri. Podria ser totalment rentable si fos portat pels empresaris que tu sempre defenses pero es mes comode continuar amb les subvencions. Imaginat lo incoherent d'aquestes subvencions que el suga esta en contra, jejjejejjee!!!!!!

Sobre lo de matar el toro, jo crec que la gent no es queixa de que el matin, es queixa de com mor. I en aquest cas si que tens rao que humanitzen massa. La gent es queixa sempre de lo que li fan al animal i que a ells els hi sembla que el fara mal. Hi ha una cosa que crec que ja he comentat alguna vegada que es mot curiosa de la etica animal i que es diferent de la humana. Matar un animal es considerat el menor del sofriments que li pots fer. Un dels pitjors patiments que li pots fer a un animal es fer-lo passar gana perque aixo ho te als instints, si passa gana passa estres greu. Molts animals no s'estressen per estar en gabies, simplement perque correr pel camp, encara que sembli raro, no es un instint en molts animals. Aixo s'ha de mirar en cada cas, pero ho poso com a exemple de que lo que a nosaltres ens sembla cruel, no ho es tant. Jo crec que lo que la gent vol evitar sobretot es el patiment de les banderilles, el picador, etc. Aixo es lo que jo crec que es pot considerar cruel. En tot cas mai no he vist, pero m'agradaria veure, un estudi sobre en quins casos envesteix el toro; vull dir si es per por, per estres, per cegusa o com molt diuen, per "bravura". Aixo donaria una visio molt definitiva del que passa en realitat i si la lluita ennobleix l'animal, el fa patir, o qualsevol cosa que es pugui dir. En qualsevol cas em sembla un tema molt complicat.

Per cert, jo no dic que siguis homocentrista, nomes pensava que tu deies que ho eres i per aixo em sorprenia la teva posicio. Si en aquest cas no, doncs no. Aixo ho decideixes tu.

M'agradaria deixar clar que tot i que veig els aspectes millorables del assumpte, encara no tinc clar si s'ha de prohibir o deixar que desaparegui si ho ha de fer en el futur.

Sobre els animals famosos i reals, ens deixem uns quants com la dollie i tots els transgenics inicials als que se'ls hi va posar nom, tots els que van donar premis nobel als investigadors com el pollastre on es van descobrir els limfocits B, normalment tambe tenen nom, i que dir de lassie, flipper, laica, etc, etc.

Salut i continuem amb les polemiques,

JO

Anònim ha dit...

Per cert, no es homocentrisme sino directament una antropomofització barruera, el fet d'otorgar al toro unes qualitats exclusivament humanes, com la nobleça o l'orgull. De fet no hi ha gaire diferencia amb le iaies que repapiejan donant conversa al seu gosset... considerant que aquell es capaç d'entendre les seves paraules.

Odalric ha dit...

Suga, et consideres un cabestro...?
Sorprenent... :)

També considero sorprenent la teva insistència en els aspectes econòmics, ja que jo no els menciono en el meu article per res perquè el que m'interessa crec que queda clar és la qüestió de la mort de l'animal i les derivades morals que remou.

Tot i així, respecto la teva insistència i passo a comentar aquest àmbit.
Crec que si tens tan bé localitzat un negoci tan pròsper, et convido a que ens fem socis i el tirem endavant.
Pel que em dius, ens podríem forrar fàcilment...

Cal dir però, que tan si som socis com si no, estic en contra d'aquestes subvencions que comentes. És possible que estiguem d'acord?? Veig que aquestes vacances t'han anat bé i fins i tot potser has pogut deixar el tabac definitivament.

BRAVO...

Jo,
les teves reflexions em semblen molt interessants.
He de dir però, que jo volia expressar amb el meu post una qüestió probablement massa abstracta i per tant, allunyada de cientificisme.

El brau és un animal amb unes condicions biològiques que el permeten detectar una situació de perill i actuar en conseqüència.
De fet, tots els animals tenen aquesta característica i el que jo destaco és el fet que el toro brau és l'únic amb la possibilitat d'exercir el seu instint natural.

No ha tingut una vida de perversió de la seva natura i el seu final respecte el seu cicle vital.

No sé si m'explico...

Anònim ha dit...

Si vols defensar la teva posicio perque es lo que et sembla bonic, artistic, o qualsevol cosa abstracta jo no tinc res a dir. Sera questio de gust.
El tema dels instints, cicles naturals, etc es extremadament cientific i en aquest cas considero que mig pas enrera per precaucio seria bonic de veure. Jo ho faig cada vegada que parleu dels jueus i la veritat es que va be.

D'altre banda lo que et diu el suga es cert 100%. Nomes necesites diners per comprar un camps en zona considerada desfavorida per la EU y posar tantes cabres, ovelles (no cal que siguin toros) com et permetin per llei. Per sort les subvencions no duraran gaire mes aixi que no t'ho recomano. Ha estat una de les coses mes desastroses desde el punt de vista de la produccio animal que la EU ha fet perque no ha servit per millorar sistemes i preservar habitats, sino per perpetuar sistemes que ja no s'aguanten. De fet aixo et dona la rao en que moltes subvencions no serveixen de res i nomes alimenten ganduls.

Anònim ha dit...

Odalric, en realitat el que deia es que sembla que sents una gran atracció pels monopolis privats (com demostra el teu càrrec oficiós de president del club de fans de en Pizarro) i aixó et porta indefectiblement a veure a la gent corrent com cabestros productius o improductius (i en certa manera més o menys 'prescindibles')

Per cert, avans de llençar-nos a l'aventura meravellosament boja de fer micas el monopoli ramader del brau de curses... perquè no fem el mateix però de debò, amb el monopoli privat electric de Catalunya (ja saps, per allò tant freudià i bonic de començar matan el pare)

PD: el toro es un animal que davant la desconeguda situació de trovar-se tancat i arreconat en un espai envoltat de gent que l'escridassa... es caga de por i es defensa com pot (en general amb poc èxit) mogut pel pur instint de supervivencia, igual com faria un gos o fins i tot una gallina en les mateixes circumstàncies... la qual cosa sembla que complau a certa gent amb instints massa primitius, pel meu gust.

En fi, segons totes les explicacions que aportes, reforçades amb tot el teu repertori habitual de 'solucions' ultraliberals... em podries explicar amb alguna coherencia perquè estaries en contra -o be a favor- de recuperar les lluites a mort entre gladiadors? ves!... si els miners tambe s'hi juguen el coll per quatre duros, o no?... i si el que t'agrada del toro es la seva nobleça i orgull (qualitats exclusivament humanes)... millor fer-ho amb persones de veritat, i no amb pobres imitacions. A més ja has deixat prou clar que l'eventual mort d'un home a la plaça tambè et sembla prou gloriosa i edificant.

PD2: gracies pel suport moral Jo, especialment en les apreciacions tècniques, ja que em sembla que l'unica veu amb fonament envers aquest tema es la teva, jejeje.

Odalric ha dit...

Jo,
els teus comentaris em semblen interessants i fins i tot encertats :)
El que passa és que el component "material" de la discussió no era el nucli del que jo volia expressar...

Suga,
t'encaparres a portar el tema que he plantejat dins el terreny del cicle econòmic i bé, no hi ha cap problema... tret que no és el motiu del meu post.

Els aspectes econòmics es poden discutir tot el que es vulgui i potser fins i tot ens podem posar d'acord i tot (!) però crec que és un aspecte lateral.

Sobre el tema dels gladiadors... home, veure't a tu amb malles i casc dins el circ tindria la seva gràcia...

Anònim ha dit...

Estos barrigudos de puro y resturante de lujo, sean de izquierdas, o de derechas, les importa un bledo el maltrato animal, la única intención es tapar el día a día y de paso romper nexos con "Spain". Ah y no me gustan los toros, pero al paso que vamos, mañana igual nos prohiben tambíen ver pelis porno en castellano o ir a la pata coja en plaça Catalunya.... porqué últimamente son todo prohibiciones, que será lo próxima cortina de humo ?? de los 600.000 parados de Catalunya no se dice ni muuuuuuuu.... (ruido de vaca)