12.10.08

12 d'octubre


El Dia de Colom celebra la civilització Occidental
Per Thomas Bowden (Bucks County Courier Times, 11 d'octubre, 2007)

El 12 d'octubre de 1492, Cristòfol Colom va descobrir el Nou Món, l'obertura d'una ruta marítima cap a un gran territori inexplorat que esperava la propagació de la civilització occidental. Segles més tard, la consegüent migració cultural va culminar en el naixement i creixement explosiu de la major nació de la història: els Estats Units d'Amèrica.

Apropiadament hem reservat un dia per honorar al Gran Explorador. D'una banda, el Dia de Colom honora l'home en si mateix per les seves moltes virtuts. Colom va ser un home de ment independent, que perseguia tenaç el seu audaç pla per a un viatge cap a l'oest a les Índies malgrat l'oposició de tothom - un home de coratge, que va salpar a un oceà desconegut amb cap garantia d'arribar a terra - un home d'orgull, que va buscar el reconeixement i la recompensa pels seus èxits.

No és necessari eludir o excusar els defectes del Colom - el seu fanatisme religiós, l'esclavisme i l'opressió dels natius - per reconèixer que va fer història per trobar un nou territori per a una civilització que no trigaria a mostrar a la humanitat cóm superar els antics flagels de l'esclavitud, la guerra i la obligada conversió religiosa.

Per tant, el significat més profund del Dia de Colom és el de celebrar el nucli racional de la civilització occidental, que va florir en el Nou Món com una planta, demostrant al món la grandesa que un home pot assolir.

En el Dia de Colom celebrem la civilització dels filòsofs i matemàtics, homes com Aristòtil, Arquimedes, i Euclides, que desplacen del món el misticisme en descobrir les lleis de la lògica i les matemàtiques, cosa que demostra a la humanitat que la realitat és un àmbit accessible a la comprensió humana.

En el Dia Colom celebrem la civilització dels científics, homes com Galileu, Newton, Darwin i Einstein, que van desterrar les supersticions primitives amb el descobriment de les lleis naturals a través del mètode científic, demostrant a la humanitat que l'univers es pot conèixer i predir.

En el Dia de Colom celebrem la civilització de genis de la política, homes com John Locke i els Pares Fundadors, que van definir els principis pels quals es podria acabar amb les sagnants guerres tribals, les lluites religioses, i, en última instància, l'esclavitud podria ser eradicada per les repúbliques constitucionals dedicades a la protecció de la vida, la llibertat, la propietat, i l'egoisme de la recerca de la felicitat individual.

En el Dia de Colom, celebrem la civilització dels empresaris, homes com Rockefeller, Ford, i Gates, que van transformar un desert inhòspit poblat per temerosos salvatges en una nació rica de productors segurs de si mateixos, amb carreteres, centrals elèctriques, ordinadors, i milers de productes que faciliten la nostra vida.

En el Dia de Colom, en suma, celebrem la civilització occidental com la història del major èxit cultural. Quina millor raó pot haver per a una festivitat?